Designa ditt eget Tryck

Hur du designar ditt eget tryck!

Först och främst kommer du behöva ett program som du kan designa ditt eget tryck i. Det finns en rad olika program du kan använda dig utav, de med fler funktioner brukar kosta pengar men där brukar det finnas tillgång till en gratis provperiod. Det allra bästa programmet för logodesign och kreativt skapande är Adobe Illustrator, och det är även det program vi på Hot Screen själva använder oss utav. Adobe Illustrator kan du enkelt ladda ner och starta din provperiod.

Vill du ha ett gratisprogram finns det ett flertal sådana att hitta online. InkScape är ett program som många av våra kunder väljer att använda vid skapandet av sina logotyper.

 

designa ditt eget tryck - tryckguiden

 

Att designa ett eget tryck eller grafisk profil är en kreativ process som är fyllt med fallgropar både för den erfarna designern och den frilansade nybörjaren. En grafisk design börjar ofta med klientens beställning för att sedan växa fram med hjälp av din färdighet, disciplin och kreativitet.

En lyckad design eller logotyp drar kunder till ett företag. Grafiken, texten, färgen och formen talar till kundernas känslor samtidigt som den ska representera ert budskap. Får kunden en bra känsla är det en bra hjälp på vägen till ett samarbete med din potentiella kund och slutar förhoppningsvis i köp.

Om vi vänder på det och tittar på vad en misslyckad design kan göra är det något som kan leda till att din potentiella kund väljer någon annan att samarbeta med. En mindre lyckad design på logotypen eller den grafiska profilen kan ha en avskräckande effekt. För att hjälpa dig på traven har vi listat 4 grundprinciper att ha i åtanke när du ska påbörja ditt kreativa skapande av ditt eget tryck!

STEG 1 – Att påbörja processen

Börja med att lyssna på kundens önskemål och tankar kring designen och se till att följa instruktionerna! Om du är osäker är det bättre att stämma av en gång till, hellre ett samtal för mycket än att din kund ser designen som felaktig eller ett misslyckande. Som den kreativa personen som du är har du självklart en massa idéer.

Viktigt att komma ihåg är bara att det inte är din design, utan din klients. Om du har idéer som är spännande och som du tror klienten skulle gilla, gör istället andra alternativ till kundens önskemål som din kund kan välja mellan. Se också till att inte lova för mycket – var realistisk när du uppskattar leveranstiden.

STEG 2 – Var originell!

Var inte rädd att tänka utanför ramarna och vara originell. Man ska framför allt undvika de stockfotona som kan finnas på hundratals andra ställen. Var gärna originell utan att för sakens skull överdriva – ingen vinner från övertänkande. Enkel design utan krusiduller räcker långt. Tänk dig Apple till exempel, enkelt, koncist och framförallt stilrent.

STEG 3 – Typsnitt

Ett typsnitt kan hjälpa eller stjälpa ditt budskap. Raka linjer eller mjuka kurvor? Lägg tid på att välja ett typsnitt som framhäver designen och undvik att strula till det med för många olika typsnitt. I exempelvis Adobe Illustrator har du en stor mängd typsnitt i programmet du enkelt kan välja mellan, saknar du något där kan du enkelt ladda ner det typsnittet du söker online. Se dock till att typsnittet får laddas ner för eget bruk. Ta också en extra titt på de små detaljerna i ditt motiv för att säkerställa perfektion.

 

Designa ditt eget tryck - typsnitt

Har du inte tillgång till Adobe Illustrator går det att hitta typsnitt online, exempelvis på https://www.dafont.com/.

STEG 4 – Språk

Kolla stavningen och grammatiken en sista gång, sedan ytterligare en gång! Inget avskräcker mer än en felstavning, tvetydig särskrivning eller grammatiska fel.

TIPS!

Det bästa programmet att skapa dina designer eller logotyper i är Adobe Illustrator!

Se fler artiklar

Se alla

Följ oss!