Flamskydd och värmetransfer

Vad gäller för värmetransfer på flamskyddade plagg?

Vi får ofta frågan om våra transfertryck är godkända att applicera på plagg med flamskydd. Det korta svaret är tyvärr nej, men för att reda ut varför och vad som gäller för att kunna sätta en stämpel med flamskydd behöver vi gå igenom vilka kraven för flamskyddscertifiering egentligen är.

En kort beskrivning av kraven man behöver uppfylla för att kunna certifiera sig är följande; Varje plagg måste testas och godkännas ihop med applicerad transfer för att kunna säljas som ett flamskyddat plagg med certifiering. 

Vad innebär certifieringen av flamskydd?

Utformningen av certifieringsstandarden sätter gränser för oss som tillverkare av värmetransfer. En värmetransfer betraktas inte av standarden som fristående produkt, och därför går det inte heller att certifiera värmetransfer så att den kan appliceras på alla flamskyddade plagg utan krav på ständiga tester.

För att kunna bibehålla en godkänd certifiering av ett flamskyddat plagg enligt EN ISO 11612, 14116 & 11611 är kravet att helheten av plagg + värmetransfer uppfyller EN ISO 14116 index 3 (=testmetod ISO 15025 procedur A). Det enda undantaget är om ytan som värmetransfern täcker är mindre än 10 cm2 av plaggets yta, i det fallet krävs inget ytterligare test.

Värmetransfer och flamskydd

Har ni flamskyddstestat era värmetransfer?

Många av våra kunder har fått godkänt på testerna med en kombination av värmetransfer från oss och plagg med flamskydd, men det innebär inte att man kan använda det resultatet till alla framtida flamskyddsplagg. Eftersom vår värmetransfer godkänts i flera tester så kräver standarden att varje värmetransferdesign/artikel och storlek testas och godkänns för varje typ av flamplagg/artikel för att behålla sin certifiering.

Ifall man väljer att öka storleken på transfern, byta färg eller utförande kommer ett nytt test behövas ihop med plaggen för att kunna godkännas som flamskyddat.

Vad rekommenderar ni som leverantör av värmetransfer?

Då det är dyrt att testa varje order är vårt råd att prata med leverantören av flamskyddsplagg för att se vilken lösning de rekommenderar på sitt plagg. Många leverantörer har testat kombinationer av tyg och värmetransfer och kan komma med rekommendationer för flamskyddade plagg och värmetransfer.

Beroende på hur din order ser ut finns det olika alternativ. Ni kan förmedla flamplaggen till er kund utan värmetransfern applicerad för att undvika risken att plagget förlorar sin certifiering.

Följ oss!