Screentryck vs transfertryck

Vad är screentryck?

Screentryck, som bland annat också kallas silkscreen, är en tryckmetod som går ut på att färgen pressas genom en screenduk med hjälp av en rakel – en skrapa. Det här kan göras både för hand hemma i stugorna eller i speciellt utformade maskiner med en del handpåläggning. Jämför vi screentryck med transfertryck är transfern, ”överföringstryck” eller värmetransfer, en vidareutveckling: samma princip gäller, men trycket hamnar på ett transparent polyesterark, en så kallad bärare, snarare än direkt på tyget. Det har bland annat som fördel att transfern kan postas till beställaren som en färdig produkt för att sedan appliceras på plagg i en transferpress. Transfern är dessutom tåligare och av högre kvalitet.
I den här tryckguiden tittar vi närmare på de båda teknikerna och jämför dem.

Vad är screentryck? Vi visar den moderniserade varianten!

Screentryck – en tusenårig tryckmetod från Kina

Screentryck användes i Kina redan för 2 000 år sedan. Även om metoden förädlats är grunden densamma: ramar med en särskild duk som släpper igenom färg på vissa ställen. En ram per färg gäller, alltså måste ett visst antal ramar framkallas för varje tryckjobb. Ramarna behandlas med emulgeringsmedel och ljus för att skapa önskat motiv, och en skrapa sprider ut färgen jämnt över ytan. När trycket är klart härdas det med värme. Screentryck är vanligast på t-shirtar, tygpåsar och andra plagg som ger plats åt ramen. Metoden går också att använda för att producera exempelvis posters.

Transfertryck – som ersätter screentryck i allt större utsträckning

Transfer har på senare år ersatt traditionellt screentryck alltmer, särskilt om du ska trycka flera små loggor, exempelvis sponsorloggor på klubbkläder. Det är också vanligt med värmetransfer på små, svårtryckta artiklar där screentryck inte kommer åt. Tekniken baseras på screentrycksmetoden men trycker loggan eller motivet spegelvänt på en bärare (polyesterark) istället för direkt på plagget – en ram per färg. Sedan adderas ett pulverlim på baksidan av bärararen, som smälter in i textilfibrerna när trycket senare appliceras på ett plagg i en transferpress.

Såhär framställer vi screentryck - på löpande band!

Vad är bäst: screentryck eller transfertryck?

Screentryck och transfer utgår från samma metod och är därför lika varandra. De kan båda göras miljövänliga utifrån exempelvis typ av färg och, som i vårt fall, med ett eget reningsverk. Du har stor kontroll på ditt tryck, med bra färgåtergivning och små detaljer. Färgerna kan också blandas till exakt den kulör du vill ha.
Ställt mot varandra faller valet dock allt oftare på transfern, särskilt för plagg som är små eller svåra att trycka. Våra värmetransfer går att placera var som helst på de flesta textilier, även på mössor, kepsar, väskor och ryggsäckar – nära dragkedjor och knappar. Vi håller ett lågt styckpris per transfer och tillverkar i små och stora upplagor, även med reflex- eller fotoeffekt. Våra värmetransfer går att lagerföra i minst 5 år och är hållbara, miljövänliga, högkvalitativa och tåliga – de håller lika länge som plagget. Du som beställare behöver heller inte hantera färgerna, vilket i sig är en ganska kladdig historia. Våra produkter är färdiga att tryckas och det är skäl nog till att välja transfer framför screentryck: enkelheten.

Se fler artiklar

Se alla

Följ oss!