Trycka på polyester? Såhär gör du!

Olika material ställer olika krav på klädtrycket i sig, inställningarna på värmepressen och utövaren. Det kan vara svårt att veta vilken typ av värmtransfer som lämpar sig för ett visst material, eller vilka grader samt hur länge trycket ska appliceras i pressen. I Tryckguiden samlar vi artiklar med praktiska tips och tricks utifrån vår långa erfarenhet av förädling av plagg. Vi går i den här artikeln igenom hur du på bästa sätt trycker på polyester för att få ett kvalitativt och hållbart resultat.

Vad är polyester?

Polyester är en syntetisk fiber som framställs från olja, alternativt återvunnen plast, jordbruksprodukter eller avfall. Fibern används ofta inom textilindustrin för tillverkning av klädesplagg med flera goda egenskaper: materialet blir lätt, hållbart och skrynkelfritt, och behåller sin form och färg även efter flera tvättar. Ofta kombineras polyester med andra fibrer för att addera än fler positiva egenskaper hos materialet, och kommer väl till pass vid tillverkning av sport- och friluftskläder.

Polyester tillverkad av återvunnen plast.

Vilket tryck lämpar sig på polyester?

De goda egenskaperna till trots kan det bli en utmaning att trycka på polyester. Vår stretchiga, töjbara Flex Heat Transfer är särskilt framtagen för träningskläder och ger vid rätt applicering ett perfekt slutresultat. Denna transfer är vår generella rekommendation. Däremot finns det polyesterplagg som ”blöder” igenom trycket – då färgen från plagget migrerar genom transfern och missfärgar den. Är det första gången du trycker på plagget råder vi dig därför till att först testa materialet för genomblödning, alternativt prata med din leverantör om de har tidigare erfarenheter av det här problemet.
Har du inte tid att testa plagget rekommenderar vi i stället Stark Heat Transfer, vår tåliga, slitstarka transfer, tillsammans med tillägget Blocker.

Såhär trycker du på polyester – steg för steg

Utöver att testa plagget för genomblödning skiljer sig appliceringen av transfertryck på polyester inte nämnvärt från andra material. Det som avgör inställningarna på värmepressen är snarare den transfertyp du väljer att använda. För Flex Heat Transfer rekommenderar vi 130°C med 2 – 6 bar (beroende på storleken på underplattan) i 15 sekunder, för Stark Heat Transfer rekommenderar vi 160°C med 2 – 6 bar i 15 sekunder. Har du en av våra värmepressar och är osäker på vilka inställningar du ska ha är du välkommen att kontakta vår säljsupport.

 1. Förberedelse
  Ställ in rätt temperatur, tryck och tid på värmepressen. Placera värmetransfer och plagg inom lagom räckhåll samt förbered en avlastningsyta.
 2. Placera plagget
  Placera klädesplagget på värmepressens underplatta och se till att materialet är rent, torrt och utan veck. Det får inte sticka upp några kanter, dragkedjor eller dylikt, då behöver du använda en gummiplatta för att höja upp tryckytan. I annat fall kommer värmejärnet inte åt hela transfern och den fäster inte ordentligt.
 3. Förvärm plagget
  För att ytterligare skapa goda förutsättningar för en bra applicering rekommenderar vi att du förvärmer plagget i minst 5 sekunder. På så sätt krymper plagget i förväg, och du kan sedan applicera trycket på en än slätare yta.
 4. Placera transfertrycket
  Placera transfern med den korniga sidan nedåt mot plagget. Justera så att den ligger rätt, exempelvis med en linjal eller en krysslaser.
 5. Starta appliceringen
  Tryck igång värmejärnet på värmepressen – använder du en av våra maskiner krävs tvåhandsfattning av säkerhetsskäl. En cykel startas och värmejärnet åker ner. När den förinställda tiden är slut åker värmejärnet upp av sig själv.
 6. Dra bort bäraren
  Ta bort bäraren från transfern – klar! Upprepa sedan stegen med nästa klädesplagg.

FAQ

Kan man trycka på polyester?

Ja! Vår Flex Heat Transfer är speciellt framtagen för sport- och träningskläder. Dock kan vissa polyestermaterial blöda igenom och missfärga trycket. Vi rekommenderar att du först testar ditt material för genomblödning, alternativt pratar med din leverantör. Om tid inte finns kan du välja Stark Heat Transfer med Blocker-tillägg.

Vilken temperatur bör användas vid tryck på polyester?

När du trycker på polyestermaterial följer du samma anvisningar som för övriga material – det är själva transfern som avgör vilka inställningar du bör ha på din värmepress. För Flex Heat Transfer gäller 130°C, för Stark Heat Transfer gäller 160°C.

Följ oss!