Tryckmaskin för kläder – såhär funkar de!

Vi har tre tryckmaskiner för kläder, även kallad värmepress eller transferpress: Hot 1000e, Hot 2000 och Hot 4000. Var och en med egen design och olika drift (el alternativt el och tryckluft) men med samma höga kvalitet, pålitlighet, säkerhet och ergonomi. De är en viktig del av helheten vi levererar: miljöcertifierade transfertryck och tryckmaskiner för kläder, tillverkade av svenskt stål. Med dessa värmepressar har vi bland annat utfört produkttester för att se hur väl våra transfertryck fäster vid plagg och vilka tvätt- och torkgrader de klarar. Så, hur funkar pressarna i praktiken?

Vi designar, tillverkar och servar tryckmaskiner för kläder.

Kom igång med din tryckmaskin för kläder!

När du får din tryckmaskin för kläder från oss är den färdigmonterad. Plasta av och placera värmepressen där du vill ha den – tänk bland annat på att arbetshöjden ska vara lämplig samt att det finns bra avlastningsytor runt pressen (exempelvis ett rullbord), så att du kan få till ett bra flöde. Hot 1000e är en värmepress som helt drivs av el. Plugga in sladden i en kontakt med tillgång till 220V 10AMP trög säkring – detta bör vara en egen grupp då hela effekten periodvis utnyttjas av pressen. Sedan slår du på den och justerar temperatur, tid och tryck – invänta rätt temperatur och kör igång! Det medföljer bruksanvisningar till alla våra tryckmaskiner för kläder som steg för steg visar hur du utför en installation. Hot 2000 och 4000 använder el och tryckluft, detta berättar vi mer om längre ner.
Men först:

Justera presstrycket på din tryckmaskin för kläder – på rätt sätt!

Hot 1000e justerar presstrycket automatiskt utifrån vald storlek på underplattan i display-menyn. I bruksanvisningen framgår uppmätta värden i kg/cm2 för varje storlek. På våra värmepressar Hot 2000 och 4000 justeras presstrycket manuellt via tryckregulatorn på sidan – och här är det viktigt att göra rätt! Trycket höjs när pressen är i arbetsläge, det vill säga: när värmeplattan är nerpressad mot underplattan. Behöver du sänka presstrycket ska du ha värmeplattan höjd och sänka trycket helt. Sedan för du ner värmeplattan i arbetsläge och ställer in önskat tryck. Detta för att undvika en diff i tryckinställningen.

Viktigt: töm kompressorn på vatten en gång i veckan!

Våra tryckmaskiner för kläder Hot 2000 och Hot 4000 använder tryckluft från kompressorer. För att det här ska fungera behöver värmepressarna matas med ren luft. Vatten samlas i kompressorns trycktank, se därför till att tömma denna kontinuerligt. Har du köpt din kompressorer hos oss gör du såhär:

 1. Stäng av kompressorn och vänta tills den blivit trycklös.
 2. Placera ett kärl under kranen, alternativt placera dräneringsslangen i ett kärl, och vrid på.
 3. Samla upp allt vatten.
 4. Stäng kranen igen.

Tillbehör till din tryckmaskin för kläder – bra att ha!

Vi har en hel del smarta, användbara tillbehör till våra tryckmaskiner för kläder, här är några tips:

 • Gummiplattor – som kan skäras ut i passande storlek och exempelvis stoppar i fickor eller byxben för bättre applicering
 • Teflonpapper – skyddar känsliga plagg under applicering.
 • Kylplatta – att kyla ner värmetransfers med, exempelvis Reflex Heat Transfer.
 • Fixeringstejp – tål höga temperaturer och kan tejpas på plagg.

Ställ in tryck på tryckmaskiner för kläder

Vi har utfört mätningar på våra tryckmaskiner för kläder för att säkerställa rekommenderat presstryck utifrån storleken på underplattan, så att appliceringen av värmetransfern ska bli optimal. Här hittar du de uppmätta värdena och rekommendationerna.

För värmepressarna Hot 2000 och Hot 4000: korrekt tryck för applicering av Stark, Flex och Reflex

 • Underplatta: 38×38 cm, 6 bar
 • Underplatta: 38×15 cm, min. 3 bar
 • Underplatta: 15×15 cm, min. 1 bar
 • Underplatta: 15×10 cm, min. 1 bar

För värmepressen Hot 1000e: korrekt tryck för applicering av Stark, Flex och Reflex

 • Underplatta: 38×38 cm, LARGE (inställning i display)
 • Underplatta: 38×15 cm, MEDIUM (inställning i display)
 • Underplatta: 15×15 cm, SMALL (inställning i display)
 • Underplatta: 15×10 cm, SMALL (inställning i display)

Följ oss!