Vad är en PMS-färg?

Vad betyder PMS-färg?

I den grafiska världen finns en hel del olika uttryck som gemeneman kanske inte har koll på, och ett av dem uttrycken är PMS-färg. PMS står för Pantone Matching System och är ett färgsystem med färdigblandade så kallade dekorfärger som används inom den grafiska industrin och i många tryck- och profilbranscher. På denna sida skall vi reda ut vad en PMS-färgkod faktiskt är och hur du gör för att identifiera passande PMS-färger till din logotyp.

PMS Färgkarta coated och uncoated

Varför används PMS-färgkods systemet?

PMS-färgerna, eller Pantone-färgerna som det ofta kallas, är ett system med färdiga färgkodningar som används för att återge färger som inte kan blandas ihop av CMYK, eller för att kunna återge en färg igen och igen.

Ibland kan personer ha olika uppfattningar om vad exempelvis en marinblå, vinröd, racing-grön eller gräddvit färg egentligen är, eller ha olika uppfattningar om hur färgen skall se ut. Därför är det bra att använda sig utav en PMS-färgkarta för att kunna bestämma färger ihop och jämföra de olika färgnyanserna mot varandra.

Hur vet jag om det är en PMS-färgkod?

Varje PMS-färg är försedd med ett unikt namn och/eller nummer som du kan se när du öppnar din fil i programmet du skapat logotypen i. Dessa namn kan se ut på följande sätt:

• PANTONE 151 U
• PANTONE 877 C
• PANTONE COOL GRAY 10
• PANTONE REFLEXBLUE
• PANTONE 5645 C

Behöver du hjälp med att hitta rätt PMS-färgkod för din logotyp?

Inga problem, vårt beställningsverktyg i webbshopen hjälper dig att identifiera passande färger för din logotyp du laddar upp och ger förslag på PMS-färger åt dig. Vill du hellre ha en annan färg kan du enkelt byta till någon annan i verktyget.

Du är även varmt välkommen att kontakta vår kundsupport som hjälper dig med att sätta upp ett korrektur med föreslagna färger om du inte har några förvalda. Vi har hela Pantoneskalan i tryckt format och kan enkelt jämföra de olika färgerna mot varandra och därmed se till att du som kund får den perfekta färgen för din logotyp.

Vi på Hot Screen använder oss utav Pantone C-skalan som skiljer sig något från Pantone U-skalan. Pantone C (coated) innebär att färgerna är bestrukna vilket hindrar färgen från att absorberas av materialet det trycks på, och ger en något glansigare/klarare effekt. Pantone U (uncoated) innebär att färgen är obestruken vilket betyder att färgen kan absorberas av materialet det används på och på så sätt göra utseendet mer matt.

Vid jämförelse utav dessa två olika skalor går det att se en viss nyansskillnad i många färger. Därför är det viktigt att gå efter rätt färgskala när du beställer trycksaker.

pms-färg jämförelse med olika färgkartor

Till vänster ser du en sida ur Pantone U-skalan, och till höger är samma PMS-färgkod fast i Pantone C-skalan.

Hos oss går det att köpa en färgkarta om så önskas. Det finns i vårt sortiment under fliken ”tillbehör” i webbshopen med artikelnummer 3009.

Följ oss!