Vad är Vektorgrafik?

Vad innebär vektorgrafik?

Vektorgrafik betyder att motivet/logotypen är ritad i ”banor” istället för pixlar. Banor innebär att den är skapad med matematiska formler vilket innebär att designen är skalbar. En logotyp skapad med vektorgrafik gör det möjligt att skalförändra loggan utan att den tappar upplösning eller kvalitet. Du kan alltså öka storleken med tusen procent utan att upplösningen blir sämre, samma princip vid minskning.

Hur ser jag om min design är i vektorgrafik?

Om du öppnar din logotyp i valfritt program som stödjer vektorgrafik och zoomar in på loggan ser du tydligt om den skulle vara suddig eller pixlig i kanterna eller om den behåller sin skärpa. De vanligaste filformaten för vektor är AI, EPS och PDF. Bilder och foton som är skapade i JPG & PNG-format är alltid i pixlat format och är således ej vektoriserade.

Kan jag konvertera min logotyp till vektorgrafik format?

Det finns många olika sätt att konvertera en bild i pixlar till vektoriserat format. I de vanligaste programmen som stödjer vektorgrafik brukar det finnas en funktion där man automatiskt kan konvertera om pixlade bilder till vektorformat, men det kräver en bra upplösning på bilden för att resultatet skall bli bra. Har man en bild i för låg upplösning och använder sig av denna funktion kan kanterna bli väldigt ojämna och man får fixa till det mesta själv för hand.

Vektorgrafik förklaring

Vill du skapa en egen design?

TIPS!

Designer gjorda med vektorgrafik är oftast sparade som PDF, AI eller EPS-filer.

Följ oss!