Ta bort tryck från kläder – går det?

Ta bort tryck från kläder är en utmaning, då vi utvecklar våra transfers till att sitta väl – rätt applicerade hela plaggets livstid. Så det snabba svaret är: nej, du kan inte ta bort logga från kläder.

Det är dock en viktig fråga, då allt fler företag försöker, eller måste, skapa cirkulära processer och arbetsmodeller för att bli mer hållbara. Vi kan inte längre slänga kläder som är hela, exempelvis när verksamheter byter logotyp eller när kläder blir feltryckta.

Så, hur gör man för att få bort ett tryck på kläder? Går det ens? Vi dyker ner i ämnet.

Olika metoder för att ta bort tryck från kläder

Det cirkulerar olika sätt att ta bort tryck på kläder. Exempelvis att hetta upp trycket igen, högre än vad det tål, och sedan försöka skrapa bort det. Alternativt använda olika slags vätskor, som aceton. Ingen av dessa metoder är något som vi på Hot Screen rekommenderar, då risken finns att plagget fördärvas i processen. Det är därtill svårt att få till ett storskaligt arbetsflöde med dessa metoder.
Hållbarhet med fokus på svinn är en av de bitar som ligger oss nära hjärtat – att i möjligaste mån bedriva en verksamhet som dels effektiviserar de egna processerna, dels hjälper kunderna att fatta bra beslut utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Vi sponsrar bland annat ett hållbarhetsprojekt med syftet att ta bort tryck från kläder, där vi bidrar med maskiner och material. Innan det här nått framgång har vi en egen lösning när det kommer till att få bort tryck på kläder.

Ta bort tryck från kläder på Hot Screens vis

före och efter täckande av gammal transfer

Vår egen lösning på att ta bort tryck på kläder handlar snarare om att täcka över det gamla trycket med ett nytt. Den här metoden liknar en vanlig applicering, but with a twist. Vi har tagit fram ett arbetsflöde som det är viktigt att du följer för ett bra resultat.

Nytt tryck över ett gammalt – såhär gör du

För bästa resultat ska du välja vår Stark Heat Transfer, eventuellt med Blocker-tillägg (om du exempelvis ska trycka en ljus logga över en mörk), så att inte det gamla trycket syns igenom. Vi rekommenderar inte att du använder Flex Heat Transfer över ett gammalt Stark-tryck, då detta kommer att ”lysa” igenom. Det nya trycket ska också vara lite större än det gamla för att kunna täcka motivet ordentligt – med för snäva marginaler är det lätt hänt att det gamla trycket syns vid kanten om du inte lyckas applicera det nya trycket exakt.

Med ett nytt och något större Stark-tryck redo kan du sedan följa dessa steg:

  1. Tryck ner värmeplattan direkt på det gamla trycket och följ en full arbetscykel. Använd teflonduk, i fall att din transferpress inte har det på sin värmeplatta.
  2. Placera det nya trycket över det gamla.
  3. Applicera det nya trycket med de inställningar som rekommenderas, och gör sedan som vanligt.

Följ oss!